Виртуальная справочная служба (Российская национальная библиотека)
Организатор проекта - Российская национальная библиотека
ВИРТУАЛЬНАЯ СПРАВОЧНАЯ СЛУЖБА "СПРОСИ БИБЛИОГРАФА"
сегодня задано 0 из 23 возможных || в базе запросов: 53905
Архив виртуальной справочной службы Российской национальной библиотеки "Спроси библиографа"
Просмотр запроса №42524
Здравствуйте! Нужна зарубежная литература (с ссылкой и возможным переводом) по вопросу "Экспрессивная речь у детей с РАС"
Ответ [2021-06-21 13:50:23] :
Здравствуйте. В открытом доступе зарубежных исследований по теме Вашего запроса не было обнаружено. Предлагаем список литературы на английском языке (источники: Sage Pubs, Wiley Online Library, ASHA WIRE, Elsevier, Science Direct):
1. Ellawadi A.B. Using spoken language benchmarks to characterize the expressive language skills of young children with autism spectrum disorders / A.B. Ellawadi, S.E. Weismer. – DOI 10.1044/2015_AJSLP-14-0190 // American Journal of Speech-Language Pathology. – 2015. – Vol. 24, N 4. – P. 696-707. – Электрон. копия фрагмента доступна на сайте ASHA WIRE. URL: https://pubs.asha.org/doi/abs/10.1044/2015_AJSLP-14-0190 (дата обращения: 21.06.2021).
2. Hsu-Min Chiang. Differences between spontaneous and elicited expressive communication in children with autism. – DOI 10.1016/j.rasd.2008.06.002 // Research in Autism Spectrum Disorders. – 2009. – Vol. 3, N 1. – P. 214-222.
3. Hsu-Min Chiang. Expressive communication of children with autism / Hsu-Min Chiang, Yueh-Hsien Lin. – DOI 10.1007/s10803-007-0423-z // Journal of Autism and Developmental Disorders. – 2008. – N 38. – P. 538-545.
4. Hsu-Min Chiang. Expressive communication of children with autism: the use of challenging behavior. – DOI 10.1111/j.1365-2788.2008.01042.x // Journal of Intellectual Disability Research. – 2008. – Vol. 52, N 11. – P. 966-972. – Электрон. копия фрагмента доступна в онлайн-библиотеке Wiley Online Library. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2788.2008.01042.x (дата обращения: 21.06.2021).
5. Hudry K. Preschoolers with autism show greater impairment in receptive compared with expressive language abilities / K. Hudry, K. Leadbitter, K. Temple. V. Slonims [et al.]. – DOI 10.3109/13682820903461493 // International Journal of Language & Communication Disorders. – 2010. – Vol. 45, N 6. – P. 681-690.
6. Ingersoll B. The effects of a development, social – pragmatic language intervention on rate of expressive language production in young children with autistic spectrum disorders / B. Ingersoll, A. Dvortcsak, C. Whalen, D. Sikora. – DOI 10.1177/10883576050200040301 // Focus on Autism and Other Development Disabilities. – 2005. – Vol. 20, N 4. – P. 213-222.
7. Jarrold C. Language profiles on children with autism: Theoretical and methodological implications / C. Jarrold, J. Boucher, J. Russell. – DOI 10.1177/1362361397011007 // Autism. – 1997. – Vol. 1, N 1. – P. 57-76.
8. Pepp? S. Expressive prosody in children with autism spectrum conditions / S. Pepp?. J. Cleland. F. Gibbon, A. O’Hare [et al.]. – DOI 10.1016/j.jneuroling.2010.07.005 // Journal of Neurolinguistics. – 2011. – Vol. 24, N 1. – P. 41-53.
9. Pepp? S. Receptive and expressive prosody ability in children with high-functioning autism / S. Pepp?, J. McCann, F. Gibbon, A. O’Hare [et al.]. – DOI 10.1044/1092-4388(2007/071) // Journal of Speech, Language and Healing Research. – 2007. – Vol. 50, N 4. – P. 1015-1028. – Электрон. копия фрагмента доступна на сайте ASHA WIRE. URL: https://pubs.asha.org/doi/full/10.1044/1092-4388(2007/071)?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed (дата обращения: 21.06.2021).
10. Smith V. Predictors of expressive vocabulary growth in children with autism / V. Smyth, P. Mirenda, A. Zaidman-Zait. – DOI 10.1044/1092-4388(2007/013) // Journal of Speech, Language and Hearing. – 2007. – Vol. 50, N 1. – P. 149-160. – Электрон. копия фрагмента доступна на сайте ASHA WIRE. URL: https://pubs.asha.org/doi/full/10.1044/1092-4388%282007/013%29 (дата обращения: 21.06.2021).
11. Walton K.M. The influence of maternal language responsiveness on the expressive speech production of children with autistic spectrum disorders: A microanalysis of mother-child play interactions / K.M. Walton, B.R. Ingersoll. – DOI 10.1177/1362361314523144 // Autism. – 2014. – Vol. 19, N 4. – P. 421-432.
12. Wynn J.W. Generalization between receptive and expressive language in young children with autism / J.W. Wynn, T. Smyth. – DOI 10.1002/bin.142 // Behavioral Interventions. – 2003. – Vol. 18, N 4. – P. 245-266.