Виртуальная справочная служба (Российская национальная библиотека)
Организатор проекта - Российская национальная библиотека
ВИРТУАЛЬНАЯ СПРАВОЧНАЯ СЛУЖБА "СПРОСИ БИБЛИОГРАФА"
сегодня задано 1 из 23 возможных || в базе запросов: 53861
Архив виртуальной справочной службы Российской национальной библиотеки "Спроси библиографа"
Просмотр запроса №12908
Помогите, пожалуйста, найти интернет ресурсы по истории и методологии филологии на английском языке
Ответ [2010-09-04 17:12:10] :
Здравствуйте. Предлагаем следующую литературу по Вашей теме (Источнки: ЭК Б-ки Конгресса США, ИПС Google Books, Google Scolar, БД по языкознанию ИНИОН РАН):
1. Cerquiglin B. In praise of the variant: a critical history of philology / Bernard Cerquiglini. – Baltimore : JHU Press, 1999 – 93 p. ; The same [Electronic resource]. – URL: http://books.google.com/books?id=8nPAjVu4iqAC&dq=history+of+philology&source=gbs_navlinks_s (03.09.10).
2. Delbrück B. Introduction to the study of language : a critical survey of the history and methods of comparative philology of Indo-European languages / Berthold Delbrueck. – Amsterdam : Benjamins, 1974. – 148 p.
3. Dwight B.W. Modern philology; its discoveries, history, and influence. With maps, tabular views, and an index / Benjamin W. Dwight. – New York, A. S. Barnes & Burr, 1859-64. – 2 v. 2 fold. maps (incl. front.)
4. Gudeman A. Outlines of the history of classical philology / Alfred Gudeman. – Boston, Ginn & company, 1897. – 81 p.
5. Gumbrecht Н.U. The powers of philology: dynamics of textual scholarship / Hans Ulrich Gumbrecht. – [S.l.] : University of Illinois Press, 2003. – 93 p. ; The same [Electronic resource]. – URL: http://books.google.com/books?id=Z2rdiQKU1ZYC&printsec=frontcover&dq=methods+of+philology&hl=en&ei=Gg6BTLyyKonKOMXp6KwO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q=methods%20of%20philology&f=false (03.09.10).
6. Lerer S. Literary history and the challenge of philology: the legacy of Erich Auerbach / Seth Lerer. – Stanford : Stanford University Press, 1996. – 301 p. ; The same [Electronic resource]. – URL: http://books.google.com/books?id=sQrSeZgJYbAC&printsec=frontcover&dq=history+of+philology&hl=en&ei=ZgmBTLTVNo-bOM_ljJcO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CFEQ6AEwBw#v=onepage&q&f=false (03.09.10).
7. Leventhal R.S. Language theory, the institution of philology and the state : The emergence of philological discourse 1770-1810 // Amsterdam studies in the theory a. history of ling. science. Ser. 3, Studies in the history of the lang. sciences. – Amsterdam, 1987. – Vol. 38. – P. 349-363. – Bibliogr.: p. 360-363.
Аннотация: Становление филологии и языкознания как научных дисциплин и роль социально-политической ситуации конца 18 – начала 19 веков в этом процессе.
8. Multiple perspectives on English philology and history of linguistics : a festschrift for Shoichi Watanabe on his 80th birthday / Tetsuji Oda & Hiroyuki Eto (eds). – Bern ; New York : Peter Lang, 2010. – [S.l.]
9. The global history of philology: history and philology in different scholarly and cultural traditions. – Taipei : Chiang Ching-Kuo Foundation for International Scholarly Exchange, 2008. – [S.l.]