Виртуальная справочная служба (Российская национальная библиотека)
Организатор проекта - Российская национальная библиотека
ВИРТУАЛЬНАЯ СПРАВОЧНАЯ СЛУЖБА "СПРОСИ БИБЛИОГРАФА"
сегодня задано 7 из 23 возможных || в базе запросов: 53867
Архив виртуальной справочной службы Российской национальной библиотеки "Спроси библиографа"
Просмотр запроса №29619
Здравствуйте. Помогите, пожалуйста, подобрать литературу по теме: "Гидрореабилитация, гидротерапия", но с точки зрения медицины, а не педагогики. Желательно иностранные источники. Заранее спасибо
Ответ [2016-06-24 20:05:37] :
Здравствуйте! Предлагаем Вам список литературы для начала работы над темой (источники : ЭК РНБ, электрон. науч. б-ка eLIBRARY, БД "Medline"):
1. A proposal for a worldwide definition of health resort medicine, balneology, medical hydrology and climatology / C. Gutenbrunner [et al.] // International J. of Biometeorology. – 2010. – Vol. 54, N 5. – P. 495-507.
2. Balneotherapy (or spa therapy) for rheumatoid arthritis. An abridged version of Cochrane Systematic Review / A. P. Verhagen [et al.] // Eur. J. Phys. Rehabil. Med. – 2015. – Vol. 51, N 6. – P. 833-847.
3. Effects of Rusanda Spa balneotherapy combined with calcipotriol on plaque psoriasis / Z. Golusin [et al.] // Vojnosanit Pregl. – 2015. – Vol. 72, N 11. – P. 1010-1017.
4. Francon A. Spa therapy in rheumatology. indications based on the clinical guidelines of the French national authority for health and the European league against rheumatism, and the results of 19 randomized clinical trials / A. Fran?on, R. Forestier // Bulletin de l'Academie Nationale de Medecine. – 2009. – Vol. 193, N 6. – P. 1345-1358.
5. Gibson A. J. Effects of Aquatic Therapy and Land-Based Therapy versus Land-Based Therapy Alone on Range of Motion, Edema, and Function after Hip or Knee Replacement : a systematic review and meta-analysis / A. J. Gibson, N. Shields // Physiother. Can. – 2015. – Vol. 67, N 2. – P. 133-141.
6. Hayta E. Meaningful Change in the Blood Pressure of Osteoarthritis Patients with Comorbid Hypertension During the Course of Balneotherapy? // N. Am. J. Med. Sci. – 2015. – Vol. 7, N 11. – P. 517-523.
7. Home hydrotherapy in the postoperative rehabilitation phase of the burn patients / M. Saaiq [et al.] // Burns. – 2014. – Vol. 40, N 8. – P. 1814-1816.
8. How important is hydrotherapy? Effects of dynamic action of hot spring water as a rehabilitative treatment for burn patients in Switzerland / S. Moufarrij [et al.] // Ann. Burns Fire Disasters. – 2014. – Vol. 27, N 4. – P. 184-191.
9. Howe L. Hydrotherapy // J. Am. Geriatr. Soc. – 2015. – Vol. 63, N 12. – P. 2621.
10. Hydrotherapy vs. conventional land-based exercise for improving walking and balance after stroke : a randomized controlled trial / Z. Zhu [et al.] // Clin. Rehabil. – 2016. – Vol. 30, N 6. – P. 587-593.
11. Is hydrokinesitherapy effective on gait and balance in patients with stroke? A clinical and baropodometric investigation / A. Furnari [et al.] // Brain Inj. – 2014. – Vol. 28, N 8. – P. 1109-1114.
12. Marinho-Buzelli A. R. The effects of aquatic therapy on mobility of individuals with neurological diseases : a systematic review / A. R. Marinho-Buzelli, A. M. Bonnyman, M. C. Verrier Clin // Rehabil. – 2015. – Vol. 29, N 8. – P. 741-751.
13. Plecash A. R. Aquatherapy for neurodegenerative disorders / A. R. Plecash, B. R. Leavitt // J. Huntingtons Dis. – 2014. – Vol. 3, N 1. – P. 5-11.
14. Spa therapy and knee osteoarthritis : a systematic review / R. Forestier [et al.] // Ann. Phys. Rehabil. Med. – 2016. – Vol. 59, N 3. – P. 216-226.
15. Sujan M. U. Influence of hydrotherapy on clinical and cardiac autonomic function in migraine patients // J. Neurosci Rural. Pract. – 2016. – Vol. 7, N 1. – P. 109-113.
16. Water, leisure and culture : European historical perspectives / ed. by S. C. Anderson a. B. H. Tabb. – Oxford ; New York : Berg, 2002. – VIII, 272 p.
Вы можете самостоятельно произвести поиск публикаций по теме в БД "Medline" на платформе PubMed. Для этого в поисковой строке нужно ввести ключевые слова «hydrotherapy» и «balneotherapy».
Рубрики каталога: Медицина -- Общая терапия -- ;