Просмотр запроса №2594
Вопрос
.
Меня интересует, существует ли какая-либо научная литература по корреляциям между классификациям УДК и Дьюи, а также ББК, и вообше по сравнительному анализу библиотечных классификаций, включая классификацию библиотеки Конгресса США. Заранее благодарен за любую информацию в этой области.
Ответ
[2005-09-12 01:42:50] :
К сожалению, предоставить список литературы по Вашей теме в рамках Виртуальной службы не представляется возможным, т. к. запрос сформулирован слишком узко и требует углубленного разыскания. Предлагаем краткий список литературы для первоначального ознакомления с темой (источники – ЭК РНБ, БД АРБИКОН, БД LISA: Library and Information Science Abstracts):
1. Аннотированный библиографический указатель литературы по УДК, МКИ и рубрикаторам, 1971-1985 / ВИНИТИ ; отв. ред. Б.В. Кристальный. – М. : ВИНИТИ, 1989. – 392 с. Шифр РНБ: С К-2/4679
2. Антошкова О. А. Ведение и совершенствование Универсальной десятичной классификации / Антошкова О. А., Астахова Т. С., Белозерова В. Н. // Науч. и техн. б-ки. — 2004. — № 2. — С. 18-22 .
3. Сукиасян Э.Р. Классификационные системы в их историческом развитии: проблемы терминологии и типологии // Науч. и техн. б-ки. – 1998. – № 11. – С. 5–16.
4. Сукиасян Э.Р. Классификация Библиотеки Конгресса США [Электронный ресурс] // Науч. и техн. б-ки. – 1998. – № 5. (08.09.05)
5. Сукиасян Э.Р. Слово о Мелвиль Дьюи // Науч. и техн. б-ки. — 2002. — № 5. — С.115-123.
6. Сукиасян Э.Р. УДК в России. Как это начиналось // Мир библиографии. — 2002. — № 5. — С.34-36.
7. Сукиасян Э.Р. Универсальная десятичная классификация: на пороге второго столетия [Электронный ресурс] // НТБ. – 1996. – №3. (08.09.05)
8. McIlwaine I.C. UDC Centenary: the present state and future prospects // Knowledge Organization. – 1995. – Vol. 22. N 2.
9. Сукиасян Э.Р. Десятичная классификация М. Дьюи // Библиотека. — 2004. — № 8. — С. 43-45. — Продолж. Начало: N 2-4, 6-7, 2004.
10. Шамурин Е.И. Очерки по истории библиотечно-библиографической классификации: в 2 т. – М., 1955-1959. Шифр РНБ: Б 7500/Ш198
11. Marsh E. Improving communication and classification in the next century // OCLC Newsletter. – (237) Jan/Feb. – 1999. – p.29-31
Abstract: Summary of a paper given to OCLC by Professor Ia McIlwaine concentrating on the need for librarians to be aware of what is going on with regard to classification procedures in other disciplines, and to promote their own work more vigorously. The Dewey Decimal (DDC) and the Universal Decimal Classification (UDC) schemes, are compared, focusing on their adaptability, and the argument made that they should be used in conjunction with each other rather than as competing systems. Emphasizes the need for to be more aware of other non-bibliographic systems of ordering information such as the UN Common Coding System.
12. Lorenz B. Notizen zur Geschichte dezimaler Klassifikationen. Notes on the history of decimal classification // Biblos. – 43 (1-2). – 1994. – p.81
Abstract: Several decimal classifications, with 10 main subject groups, have been created since 1700, showing variations in terminology and grouping. Many people regard Melvil Dewey as the true inventor of decimal classification. Dewey's achievements include using the formal 10 divisions, including 0, for basic classification structure and creating a universal classification framework. Dewey's work and UDC should be viewed in a historical concept sequence: future decimal classifications should avoid their weaknesses.
13. Andrian A. C. Este posibila unificarea clasificarii zecimale universale cu clasificarea zecimala 'Dewey'?. Is it possible to unify the Universal Decimal Classification and Dewey Decimal Classification? [in English and Rumanian] // Probleme de Informare si Documentare. – 16 (2) Apr June 82. – p.103-108
Abstract: Suggests that since the separate development of Dewey Decimal Classification and Universal Decimal Classification, over 75 years has kept more similarities than differences, a unification of the 2 schemes is possible. FID propose to make a start in this respect within UNISIST activities.
14. Reynolds D. J. The introduction and use of forms of decimal classification in Russia, 1895-1921: UDC, DDC, and the Normal Plan // Library Quarterly. – 47 (4) Oct 77. – p.431-450.
Abstract: The first mention of the decimal classification in Russian library literature occurred in 1895, and between 1895 and 1907, the system made little headway in Russia. In the few instances of its adoption during this period, the form used was usually UDC rather than the Dewey Decimal Classification (DDC). The bibliographer, Bodnarskii, drew greater attention to the decimal system in 1908, and in 1911, a group of St. Petersburg librarians put forward their own decimal classification scheme for small Russian libraries. DDC also received some serious attention and after the 1917 Revolution appears to have been the most popular form in Russia. In early 1921, however, a government decree singled out UDC as the classification system to be used in all Russian libraries.
15. Chiapetti F. S. Die Klassifikationen und das semantische Universum. Dewey, classification schemes and the semantic universe // International Classification. – 3 (1) May 76. – p.7-11
Abstract: Some general remarks on the classification of Melvil Dewey are presented for the centennial of its first publication in 1876. Similarities with the methods worked out by G. Schott in 1664 and with the principles of modern science of science are indicated. The measurable parameters which individualise the Dewey Decimal and the Universal Decimal Classification in the polydimensional semantic space are illustrated: monodimensional extension of the DC/UDC and decimal utilization density (DUD). The DUD of class 54 (chemistry) is calculated and is compared with the DUD of class 159.9 (psychology) being much smaller. A report is given on work being undertaken, in the field of philosophy, towards reconciliation of the UDC with thesauri (semantic correlation of concept spaces) and exemplification of a thesaurus-UDC (different from a UDC-thesaurus).
См. также ответы на запросы №№ 1624, 1046.
4. Сукиасян Э.Р. Классификация Библиотеки Конгресса США [Электронный ресурс] // Науч. и техн. б-ки. – 1998. – № 5.
7. Сукиасян Э.Р. Универсальная десятичная классификация: на пороге второго столетия [Электронный ресурс] // НТБ. – 1996. – №3.
См. также ответы на запросы №№ 1624, 1046.